Az esővíz újrahasznosítása

Éghajlatunknak köszönhetően olykor bővelkedünk esővízben, hiszen Magyarország évi átlagos csapadékvíz mennyisége 500-750 mm, persze ez tájegységenként eltérő. Hazánkban a legtöbb csapadék május és július között esik, de ahogyan az időjárás, úgy a mennyisége is elég változó. Viszont, ha esik érdemes összegyűjteni, hiszen édesvízfogyasztásunk 50%-át megspórolhatjuk. Ezzel nem csak spórolunk, hanem védjük karsztvizeinket, tehermentesítjük a csatorna-vagy szennyvízhálózatot és az esetlegesen fellépő vízhiánytól sem kell majd félnünk.

Sokan alternatív megoldásként kutakat használnak, viszont ez nem mindenhol kivitelezhető, nagy költségekkel jár, rombolja a talajt, vagy tiltott.

Másik alternatív megoldás az esővíz újrahasznosítása. Egy 100m2-es tetőfelületről nagyjából 50-60 m2 esővizet lehet összegyűjteni. Ezt használhatjuk minden olyan tevékenységre, ami nem igényel ivóvíz tisztaságú vizet:

Mosás: Az esővíz alkalmasabb a ruhák tisztítására mivel lágy víz. Elég kevesebb mosószert adni a ruhákhoz, mégis puhábbak és illatosabbak lesznek. Nem tartalmaz meszet, így kevesebb szappantól is felhabzik, növekszik a mosás hatékonysága. A víz keménységet a benne oldódott magnézium és kalcium határozza meg. Mivel melegítéssel kicsapódnak, tönkretehetik a mosógép alkatrészeit. De az esővíz lágy, ezért nem tartalmaz annyi kalciumot és magnéziumot.

Öntözés: Növényeink aktív állapotban igénylik a legtöbb vizet, ami április és november közé esik. Ekkor az átlagos csapadék mennyiség 300 mm. A növények évi átlagos csapadék igénye 520 mm. A hiányzó 220 mm-t könnyedén pótolni tudjuk egy esővíz-tároló rendszer segítségével.

WC-öblítés: Teljesen felesleges ivóvizet használni. Ahogy a mosógépnél, a kemény víz itt is tönkreteheti az alkatrészeket. Az esővíz a legtakarékosabb mód.

Egyéb: Ha elegendő esővíz áll rendelkezésünkre használhatjuk autómosásra vagy medencetöltésre is.

Korszerű szűrők segítségével az esővíz tiszta és szagtalan lesz.

A csapadékvíz hasznosításával akár 50%-os ivóvíz megtakarítás is elérhető. Ezek a rendszerek átlagosan 5-6 év alatt térülnek meg. Egyes európai országok régióiban szabványszerűen előírják esővíz rendszerek kiépítését, valamint az önkormányzatok is támogatják.